Guidet tur for Naturforeningen, Ordrup Næs 15.10.2024
På turen dykker vi ned i forskellige emner som: Interessen for sundhed som drivkraft for at feriere i sommerhus. Det kan spores tilbage til Fr. Nietzsches tanker om ’livskraften’ som essensen i livet fra sidst i 1880érne. En gruppe kunstnere, indenfor litteratur, maleri og musik omsatte disse tanker til udtryk, der senere har fået betegnelsen ”Vitalisme”. I 1906 udkom, ”Sommerbogen” der omsatte filosofien til lavpraktiske råd til f.eks. vandreture:
”Ud på Fodrejse, det er mit Råd til alle dem, der er for raske til Liggestolen, men ikke har kræfter til Cyclen”.
Byerne blev under industrialiseringen i stigende grad forbundet med dårlig luft og mangel på lys.
Men hvilke hindringer stod i vejen for at byboerne kunne erhverve sig et sommerhus og dyrke det sunde liv på landet? Jeg har identificeret 3 samfundsændringer: manglende fritid, ændring af skattelove, så man ikke betaler dobbelt skat for at opholde sig, eller eje noget i et andet sogn. Fiskerne skulle flytte til nybyggede havne for at det blev muligt for borgerne fra byerne at bade fra stranden.
De krævede omstillinger førte til vore dages fritidssamfund. Dem der ville udleve sommeren i eget sommerhus stod i starten af 1900 overfor endnu et valg! Da der kun var bygget ganske få huse til inspiration, og i mursten. Her skulle det vise sig at en kongegave fra 1789/90, opstillet i Søndermarken i København skulle få stor værdi som inspirationskilde. På turen undersøger vi om det nu også kan passe at træsommerhuse, med tydelige norske aner er så udbredte som prototype på et ‘rigtigt’ dansk sommerhuse.